طراحی و صفحه آرایی مجله | ![]() |
![]() |
مجلهها باید بهگونهای باشند که دائماً بدون کمک تبلیغات به فروش برسند. هنگامیکه فرد در مجلهفروشیها به هزاران مجله نگاه میافکند اهمیتی به ظاهر فیزیکی مجله داده میشود. تا آنجا که صفحهآرائی و طراحی به هم مربوط میشوند، روزنامه و مجله هم از جهاتی با یکدیگر شباهت دارند ولی، از جهت دیگر به طور چشمگیری با هم متفاوتند. بدون تردید، عناصر بصری اساسی ـ در هر مورد ـ یکسان هستند: فضای سفید، تصاویر، نوع نمایش، نوع متن و برخی تزئینات تایپوگرافی. حتی میتوان گفت که؛ وظایف اساسی در هر دو وسیله ارتباطی یکسان است، مسلماً افرادی که روزنامه و مجله را صفحهآرائی میکنند سعی در ترغیب و تداوم توجه خواننده ها دارند. اما این گفته ی آخر بسیار ساده انگاری است. روزنامهها با حقایق سر و کار دارند و اشتیاق طبیعی برای خواندن اخبار در وجود خواننده ها وجود دارد و آن ها را به آن سمت سوق میدهد. بیشتر مجله ها با سرگرمی، و تجدید نظریات سر و کار دارند. درحالی که روزنامه ها ممکن است سی آیتم یا بیشتر در هر صفحه، مطلب داشته باشند، مجلات، اغلب چند صفحه را به یک مقاله اختصاص میدهند و هنگامیکه ظاهر مجلات مطرح باشند؛ مورد توجه افراد نکته سنج تر قرار میگیرد. کاغذ نا مرغوب، تصویرسازی ضعیف، صفحات سرهمبندیشده عموماً قابل قبول نیستند. حداکثر استفاده از تکنیکهای گرافیکی در جذب خواننده، تنها یک امر مطلوب برای مجلهها نیست بلکه، امری ضروری است. بنابراین، اگرچه قواعد تایپوگرافی و طراحی ممکن است همانند باشند، ولی کاربرد آن ها باید متفاوت باشد. اصول صفحهآرائی مجلات به تبلیغات نزدیک تر است تا به روزنامه ها. در هر مورد، تلاش فراوانی شده است تا بیشترین قدرت فروش از طریق استفاده از بهترین تکنیکهای بصری بهدست آید. |
این مدیر ارشد فارسی1 گفته است: «لطفاً صداوسیما، وزارت محترم ارشاد و نهادهای فرهنگی بیایند ما را هدایت کنند. ما این آمادگی را داریم که هر آنچه راکه مایه نگرانی است و هر سوژه ما که ضدارزشی هست را برداریم، حذف کنیم و برنامههای مشترکی را جایگزین کنیم. ما اعلام میکنیم این آمادگی را داریم که با صداوسیما برنامههای مشترک تولید کنیم.»
حالا فرض میکنیم همکاری تنگاتنگ صداوسیما و وزارت ارشاد با شبکه فارسی1 صورت گرفته است. با هم نگاهی به جدول برنامهها میاندازیم:
جدول برنامههای فارسی1:
1- یک صبح بانشاط: برنامهای شاد و مفرح و امیدبخش با اجرای استاد دکتر فرزاد جمشیدی که شادترین، فرحافزاترین و امیدبخشترین مجری خاورمیانه است.
2- تکرار قسمت پخششده دیشب از سریال یوسفپیامبر با زیرنویس انگلیسی، بغلنویس چینی و گوشهنویس دوبله حرکتی برای ناشنوایان.
3- خانهداری: برنامهای شاد و بانشاط و آموزنده برای خانمهای خانهدار با اجرای دکتر محمد نظری که شادترین، بانشاطترین، آموزندهترین، خانهدارترین، آشپزترین، خیاطترین، گلدوزیکنندهترین، سرمهدوزیدانندهترین، هندوانهآراییبلدترین و کدآقاترین مجری خاورمیانه است.
4- میزگرد کودکآزاری: در این برنامه کارشناسان گوناگون میآیند و به بررسی علل پدیده ناهنجار کودکآزاری در جوامع غربی میپردازند.
5- مستند اسب: پخش قسمت 48 از مستند اسب که به شیوههای قشوکردن تن اسبها میپردازد.
6- گفتوگوی سیاسی: میزگردی کاملاً بیپروا و بیپرده با اجرای موافقترین مجری خاورمیانه. در این گفتوگوی داغ چالشی دو نفر سیاستمدار و کارشناس علوم سیاسی که با مجری مذکور میشوند سه نفر و همگی با هم توافق نظر دارند، به اتفاق به جناح سیاسی مقابل بدوبیراه میگویند.
7- فارسی1 در آینه فارسی1: این برنامه به نقد و بررسی سریال یوسفپیامبر در شبکه فارسی1 میپردازد. تاکنون 80 قسمت از جلسات نقد و بررسی این سریال پخش شده است. در هر برنامه یک منتقد سینمایی دعوت میشود. علاوه بر وی مجری، دکور برنامه و مسعود فراستی هم حضور دارند. هر منتقدی هرچه بگوید، فراستی با او مخالفت میکند. لذا تاکنون 40 جلسه موافق سریال بوده است و 40 جلسه مخالف سریال.
8 - نماهنگ: تصاویری از گلهای لاله، زنبور و دماوند که هی جلوی دوربین تکان میخورند و رنگشان تغییر میکند و عکسهایی که دوربین روی آنها تکان میخورد با صدای علیرضا افتخاری.
9- آگهی: پخش 80 آگهی قرعهکشی بانک، 243 نوع پفکنمکی و 432 کلاس کنکور.
10- سریال سفری دیگرِ دیگر: محصول مشترک صداوسیمای ایران و شبکه فارسی1 با نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بازی محمدرضا شریفینیا در نقش سالوادور.
خلاصه داستان: مرحوم پدرو که مردی خداشناس و عارف و نوازنده دوتار است، از دنیا میرود. در جایی دیگر شخصی به نام حاجسالوادور که نقش وی را محمدرضا شریفینیا بازی میکند، به رحمت خدا میرود. روح پدرو در جسم حاجسالوادور حلول میکند. حاجسالوادور به خانه پدرو میآید و به عنوان راننده کار میکند. او میداند که مرحوم پدرو بدهی و دین زیادی به گردن داشته و نماز و روزه فراوانی بدهکار است. لذا با کوشش مرد روحانی کلیسای محل به نام «پدر جاکوبو» سعی میکند تا بدهیها را بپردازد. در این رهگذر بانو ایزابل، خاله وی به نام روبهکا و دخترخاله ایزابل که دوشیزهای به نام والریاست، شیفته شخصیت معنوی حاجسالوادور میشوند و از وی برای رتق و فتق امور روزمره زندگی و نیز سلوک معنویشان کمک میگیرند.
به گزارش
خبرنگار شهر، این کارگاه چهارمین برنامه کارگاهی از برنامههای جنبی نشست
تخصصی صورت و سیرت در خط بود که روز گذشته با حضور اساتید انجمن
خوشنویسان، دانشجویان هنر و جمعی از اعضای باشگاه مهندسان هنرمند در گالری
سندوزی برگزار شد.
خلیل فریدی از اساتید حاضر در این کارگاه با بیان
اینکه خوشنویسی را میتوان به مثابه زبان هنری مشترک برای مسلمانان تلقی
کرد، گفت: هنر خوشنویسی همواره برای مسلمانان اهمیتی خاص داشتهاست. زیرا
در اصل آن را هنر تجسم کلام وحی میدانستهاند. آنان خط زیبا را نه فقط در
استنساخ قرآن بلکه در اغلب هنرها بهکار میبردند.
پس از گسترش اسلام
در سراسر شبه جزیره عربستان، ایران، ماوراءالنهر، بخشهایی از هند، شمال
آفریقا و اندلس، یا زبان عربی جایگزین زبان اقوام ساکن دراین مناطق شد
(مانند مصر) و یا دست کم خط عربی جای خطوط قدیمی را گرفت (مانند ایران) و
بدین سان خطی واحد در تمام قلمرو اسلام پدیدار شد. خط عربی که پیش از ظهور
اسلام نگارشی ساده و کاربردی محدود داشت، به سرعت با خطوط دیگر درآمیخت و
به کمال رسید.
وی افزود: خوشنویسی یا خطاطی در تمامی کشورهای اسلامی
به دلیل محدودیت نسبی سایر هنرها همچون نقاشی، مجسمهسازی و موسیقی،
همواره به عنوان والاترین هنر مورد توجه بودهاست.
جمشید یاری از
دیگر اساتید حاضر در این نشست گفت: قبل از اسلام در ایران خطوط مختلفی
مانند میخی، پهلوی و اوستایی رایج بود ولی پس از ظهور اسلام ایرانیان
الفبا و خطوط اسلامی را پذیرفتند. در ایران پس از فتح اسلام، خطاطی به
شیوه نسخ وجود داشت. در زمان حکومت تیموریان در ایران، خط و خوشنویسی به
اوج کمال خود رسید. میرعلی تبریزی با ترکیب خط نسخ و تعلیق، خط نستعلیق را
بنیان نهاد. مشهورترین خطاط قرآن در این دوره بایسنقر میرزا بود. و
بزرگترین استاد نستعلیقنویس در طول تاریخ میرعماد حسنی بود.
در میان
خطوط ایرانی و عربی، خط نستعلیق بهگواه آثار آفریده شده بهعنوان
زیباترین خط و برتر از خطوط اسلامی شناخته شده و آن را «عروس خطوط اسلامی»
نامیدهاند.
استاد براتی نیز درباره خوشنویسی اسلامی اظهار داشت:
قدیمیترین نسخه قرآن به خط کوفی است و به علی بن ابیطالب منسوب است. پس
از قرن پنجم هجری، خط کوفی تقریباً جای خود را به خط نسخ داد که حروف آن
بر خلاف حروف زاویهدار خط کوفی منحنی و قوسدار است. در اسپانیای مسلمان،
خط عربسک به وجود آمد که حاصل تماس اندلس با مسیحیان غربی است.
خط
عربی در آغاز در کلک (قلم) نسخ برگرفته از شیوه نگارش خط نبطی نوشته
میشد. کلک کوفی نیز بر آن اضافه شد که در کوفه رایج شد و این همان کلکی
است که دیوانسالاران اصلاحات خود را بر آن اعمال کردند که بزودی در کلک
(قلم) نسخ نیز انجام شد.
در زمان مامون نویسندگی اهمیت پیدا کرد و
نویسندگان در نیکو ساختن خط به پیکار پرداختند و چندین قلم دیگر به نام
قلم مرصع، قلم نساخ، قلم رقاع، قلم غبارالحلیه، قلم ریاسی. و درنتیجه، خط
کوفی به بیست شکل درآمد. ولی قلم نسخ، بهمان شکل پیشین در میان مردم و
برای تحریرات غیررسمی معمول بود تا آنکه ابن مقله خوشنویس نامی متوفی به
سال ??? با نبوغ خود قلم نسخ را به گونه نیکویی درآورد سپس به بازبینی
زمان، خط نسخ فروعی پیدا کرد و به گونه کلی دو خط نسخ و کوفی در نوشتار
عربی معمول گشت و هر کدام از آن شاخههایی داشت.
نمایشگاه «محراب
قلم» که آثار سه هنرمند خطاط «عارف براتی»، «جمشید یاری» و «خلیل فریدی»
نیز روز یکشنبه در گالری سندوزی پایان یافت.
این نمایشگاه به مناسبت
ماه مبارک رمضان آثار خوشنویسی نستعلیق و تایپوگرافی را با محتوای آیات
قرآن و اسماء اعظم در خود جای داده بود.
به گزارش خبرنگار مهر، محمد نوری که حدود یک سال درگیر بیماری سخت و بدخیم بود و برای چندمین بار در سه ماه گذشته در بیمارستان بستری شد دارفانی را وداع گفت.
داود گنجه ای موسیقیدان پیشکسوت و قائم مقام خانه موسیقی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره زمان تشییع پیکر استاد نوری گفت: زمان دقیق تشییع پیکر استاد نوری به زودی اعلام خواهد شد.
وی ادامه داد: به احتمال زیاد پیکر استاد دوشنبه از مقابل تالار وحدت تشییع خواهد شد.
محمد نوری از خوانندگان مطرح و پرمخاطب دهه چهل، در دهه نهم زندگیش، دنیا را با صدای ماندگار خود تنها گذاشت.
نوری در کنار تحصیل در رشته ادبیات زبان انگلیسی و رشته نمایش، آواز ایرانی را نزد اسماعیل مهرتاش آموخت. بعد از آن نزد اساتید هنرستان عالی موسیقی "سیروس شهردار" و "فریدون فرزانه" و"مصطفی پورتراب" رفت و از آنها تئوری موسیقی، سلفژ و نوازندگی پیانو را فراگرفت. آواز کلاسیک را نزد ئولین باغچه بان و فاخره صبا آموخته و شیوه آوازی خود را با تاثیر از استادانی چون حسین اصلانی، ناصر حسینی پیدا کرد و رفته رفته به شیوه منحصر به فرد خود دست یافت. شیوه ای که به سختی می توان آن را در زیر شاخه ای از شاخه هایی چون پاپ، کلاسیک و... گنجاند. اجرای ترانه های مختلف محلی آذری ، گیلکی، شیرازی و... اوهمچون "جان مریم"، "شالیزار"،"واسونک"،"جمعه بازار" و... به لحاظ احساس و لهجه در نهایت زیبایی و استادی است. نوری علی رغم تمامی این تواناییها و موقعیتهای هنری هیچگاه در پی مال اندوزی و بساز و بفروشی نرفت اما از سوی دیگر به لحاظ پایبندی به اخلاقیات و پرهیز از دروغ و فریب به جایگاه والایی در بین مخاطبان و در اجتماع دست یافت. این چهره دوست داشتنی و متین چند سال پیش از سوی سازمان صدا و سیما به عنوان چهره ماندگار موسیقی انتخاب و معرفی شد.
اینک این مرد هنر و اخلاق و این اسطوره موسیقی مردمی که صدا و طنین دلنشینش روح و روان هر شنونده ای را نوازش می کند دنیا را ترک و به دیار باقی شتافت. تابناک درگذشت این استاد بزرگ موسیقی را به جامعه هنری کشور تسلیت می گوید.
تعریف هنر گرافیک
هنر گرافیک هنری است که از نظر تأثیر خود بیشتر بر طراحی تأکید دارد تا بر رنگ. از این نظر تمامی انواع طراحی و شکل های متفاوت حکاکی، هنر گرافیک را تشکیل می دهند. با اینحال هنر گرافیک اساساً به روش های ماشینی یا نیمه ماشینی برای چاپ تصاویر و حروف اطلاق می شود که فعالیت های متعددی را که بیشترین اهمیت هنری و اجتماعی را دارا هستند در بر می گیرد. از میان این فعالیت ها یکی کتاب چاپی است . تنظیم حرف چاپی و صفحه آرایی کتاب از نظر زیبایی شناسی از کارهای گرافیکی محسوب می شود.
ویژگی های هنر گرافیک
ویژگی بارز هنرهای گرافیک ناشی از کیفیاتی است که هم به تکنیک های تهیه و هم به آثاری که بوجود می آید مربوط می شود؛ از همه اینها اساسی تر، قصد چاپ رونوشت های دقیق با استفاده از تکنیک های ماشینی است. در هنرهای گرافیک، این تصویر چاپی است که به محصول حاصل، ارزش هنری می بخشد؛ طرح اولیه شمایی است که برای کمک به روند چاپ تهیه می شود و تکنیک کار نیز یک راه تهیه اثر است هنر گرافیک طیف گسترده ای از فعالیت های مختلف است که کتاب آرایی از عمده ترین آنها محسوب می شود. تعیین شکل و اندازه حروف و همچنین تعیین فواصل بین حروف و سطرها، رابطه متناسب بین متن چاپی و حاشیه، و تنظیم تصویر در صفحه از مسایلی است که در کتاب آرایی مورد نظر قرار می گیرد. این مسایل بستگی به قطع کتاب دارد که خود تابع ملاحظاتی چون وزن و سهولت حمل و نقل کتاب و سهولت خواندن و تأثیر بیشتر مطالب آن بر خواننده است. البته جنبه های زیبایی شناسی نیز در این میان نقش مهمی دارد. در واقع یک کتاب به خاطر زیبایی حروف چاپی، صحافی و تصاویر آن می تواند دارای ارزش هنری باشد.
تصویر سازی برای کتاب (ایلوستراسیون)، تهیه طرح، نقاشی و عکس و تلفیق آمنها با متن کتاب است. تصویر سازی و متن کتاب ارتباط نزدیکی با هم دارند.
هنرهای گرافیک به عنوان رسانه های جمعی بسیار گسترش یافته و روش های تهیه آن ها متنوع شده است؛ از همه مهم تر نو آوری هایی است که در پاسخ به نیازهای هنر زمان ایجاد شده اند. از جمله این نوآوری باید از فنون چاپ کوچک برای تهیه تمبر و اسکناس و فنون چاپ بزرگ برای تهیه اعلانات(پوستر) نام برد. پدیده جالب توجه در آگهی های عمومی، تبدیل حروف نوشتنی به علائم (سمبل ها) و نشانه های گرافیکی است که به مقدار وسیع برای نشان دادن موضوعات و کالاها بکار می روند.